jamovi impossible to run on chromebook

Everything related to development of the jamovi platform

by jamovinewbie » Thu Apr 23, 2020 5:56 am

Hello!

Is it correct that jamovi doesn't run on the Chrome OS of a Chromebook right now?

My only option left seems to be to go into developer mode to install Ubuntu, but I am not willing to do that because of all implications.

Could you please give me a status update on when this can be resolved?

I'm completely new to this subject, so I just try to explain in detail what I did.

First: Setting up linux and flatpak on chromebook:

I was following here:
https://flatpak.org/setup/Chrome%20OS/

Enabling linux support and
using the commands:
sudo apt install flatpak
flatpak --user remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo


Second: Install jamovi
https://flathub.org/apps/details/org.jamovi.jamovi

I think I used a different command here:
sudo flatpak install flathub org.jamovi.jamovi

Third: run?
flatpak run org.jamovi.jamovi
gives the error:
error: app/org.jamovi.jamovi/x86_64/master not installed

sudo flatpak run org.jamovi.jamovi
gives the error:

[5:0422/181404.544555:FATAL:atom_main_delegate.cc(210)] Running as root without --no-sandbox is not supported. See https://crbug.com/638180.
/app/bin/jamovi: line 14: 5 Trace/breakpoint trap (core dumped) /app/bin/zypak-wrapper /app/bin/electron "$@"

sudo flatpak run org.jamovi.jamovi --no-sandbox
gives no protocol specified

Also the app does not show up yet.

ls returns nothing, maybe because the installment in the Linux VM didnt create visible directories?

ls - a gives
. .. .bash_history .bash_logout .bashrc .cache .config .gnupg .local .profile .Xauthority

Any advice really appreciated!

UPDATE:
I noticed that when clicking here:
https://flathub.org/apps/details/org.jamovi.jamovi
on install
the file org.jamovi.jamovi.flatpakrev is downloaded
I copied the file into the . cache folder of my linux files using chromes files viewer (enabling hidden files)
Then I went to the same directory in the LINUX shell.
There I entered sudo flatpak install org.jamovi.jamovi.flatpakref
Files installed, and the app appears.
However when executing I get a popup:
Unfortunately, the jamovi server could not be started, and jamovi must close.
PLease report your experiences to the jamovi team.

I am not sure if this is the known very rare problem or a result of my experimental approach here.
Thanks for any help!
jamovinewbie
 
Posts: 6
Joined: Wed Apr 22, 2020 3:43 pm

by jonathon » Thu Apr 23, 2020 7:06 am

hi,

jamovi does work on chromebooks. there's an issue with the flatpak right at this second, which is why you're getting the "server could not be started issue". we've fixed the issue, but it takes some time for the changes to be reflected in flathub.

if you wait an hour or so, you'll be able to get an updated version of jamovi from flathub which works, or you can install a working version now with:

Code: Select all
flatpak install https://dl.flathub.org/build-repo/18022/org.jamovi.jamovi.flatpakref


cheers

jonathon
User avatar
jonathon
 
Posts: 1430
Joined: Fri Jan 27, 2017 10:04 am

by jamovinewbie » Thu Apr 23, 2020 8:02 am

Hmm, trying this I get

flatpak:ERROR:app/flatpak-main.c:709:flatpak_run: assertion failed: (success || error)
Aborted

So I decided to get the new version using:
sudo flatpak install flathub org.jamovi.jamovi
It says "org.jamovi.jamovi/x86_64/stable is already installed"

Then I tried this after getting a new download of the file:
sudo flatpak install flathub org.jamovi.jamovi.flatpakref
It says "Nothing matches org.jamovi.jamovi.flatpakref in remote flathub"

Okay, going via mkdir jamovi, cd jamovi, copying the file there using chrome file manager.

sudo flatpak install org.jamovi.jamovi.flatpakref
gives App org.jamovi.jamovi, branch stable is already installed

Could you please guide me through how to erase all the corrupt installations?
And give me the LINUX commands how to install this properly?

Thanks a lot for all your help!
jamovinewbie
 
Posts: 6
Joined: Wed Apr 22, 2020 3:43 pm

by jonathon » Thu Apr 23, 2020 8:16 am

hi,

installing on chromebook is pretty straight forward, but i think you've confused yourself. it might be worth uninstalling jamovi to begin with:

Code: Select all
flatpak uninstall org.jamovi.jamovi


if you installed originally using 'sudo', you may need sudo to uninstall here. i'm not sure.

then you should be able to install it with:

Code: Select all
flatpak install flathub org.jamovi.jamovi


(i.e. the instructions here)

https://flathub.org/apps/details/org.jamovi.jamovi

cheers
User avatar
jonathon
 
Posts: 1430
Joined: Fri Jan 27, 2017 10:04 am

by jamovinewbie » Thu Apr 23, 2020 9:55 am

Works! Thanks a lot for your quick and helpful support!
jamovinewbie
 
Posts: 6
Joined: Wed Apr 22, 2020 3:43 pm

by jamovinewbie » Thu Apr 23, 2020 1:55 pm

Unfortunately I am running into the next problem:

I cannot open an omv file for jamovi on my chromebook, while the same file works on another pc.

Could it be that as I am running with sudo or that I dont have access rights due to another reason?
jamovinewbie
 
Posts: 6
Joined: Wed Apr 22, 2020 3:43 pm

by jonathon » Thu Apr 23, 2020 11:20 pm

hi,

what error message do you receive?

jonathon
User avatar
jonathon
 
Posts: 1430
Joined: Fri Jan 27, 2017 10:04 am

by newsomlg » Thu Aug 20, 2020 2:20 pm

Hey! I'm a bit late to the party but I'm having the same issue on my HP Chromebook. I FINALLY got jamovi to run yesterday (I am not good with all the hacker code stuff so I had a very rough time getting it working) and now I cant open .cvc files or .JASP files. It also doesn't show an option to open a file from my files on the chrome book it just says I can pick from This PC or Data Library, neither show any of my files if that makes sense. Thank you!
newsomlg
 
Posts: 3
Joined: Thu Aug 20, 2020 2:14 pm

by newsomlg » Thu Aug 20, 2020 2:30 pm

I figured it out! In my files tab I had to move the file I wanted to open into the folder that says Linux files and then it showed up on my jamovi AND I can open it!
newsomlg
 
Posts: 3
Joined: Thu Aug 20, 2020 2:14 pm

by jmv000 » Sun Oct 04, 2020 12:58 am

Hi - I had a similar question. I just finished installing Janovi and tried to open the OMV file to run it, but it doesn't open. I tried to use @newsomlg advice, but when I try to open the file into Linux, a window opens up that says "Select an app to open this file", but in this window it says "No results found." so there is no option to select janovi. please help
jmv000
 
Posts: 4
Joined: Sun Oct 04, 2020 12:44 am

Next

Return to jamovi development